Skip to content
microscopic close up covid 19 disease coronavirus illness spreading body cell

Protein Tozlarının Gizli Tehlikeleri

Bir bardak süte veya smoothie’ye protein tozu eklemek sağlığınızı iyileştirmenin basit bir yolu gibi görünebilir. Sonuçta, protein kas, kemik gücü ve çok sayıda vücut fonksiyonu oluşturmak ve sürdürmek için gereklidir. Ve birçok yaşlı yetişkin iştahsızlık nedeniyle yeterli protein tüketemez.

Ancak dikkatli olun: bir kepçe çikolatalı veya vanilyalı protein tozu sağlık riskleri barındırabilir.
Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Birkaç durum dışında ve yalnızca gözetim altında protein tozu kullanmanızı önermiyorum” diyor.


Protein Tozu Nedir?

Protein tozları, bitkilerden (soya fasulyesi, bezelye, pirinç, patates veya kenevir), yumurtadan veya sütten (kazein veya peynir altı suyu proteini) gelen toz protein formlarıdır. Tozlar, ilave şekerler, yapay tatlandırıcılar, koyulaştırıcılar, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri içerebilir. Kepçe başına protein miktarı 10 ila 30 gram arasında değişebilir. Kas inşa etmek için kullanılan takviyeler nispeten daha fazla protein içerir ve kilo kaybı için kullanılan takviyeler nispeten daha az protein içerir.

Riskler Nelerdir?

Protein tozu kullanırken dikkate alınması gereken çok sayıda risk vardır. Bunlar arasında:

  • Protein tozu bir diyet takviyesidir. FDA, ürünlerin güvenliğini ve etiketlenmesini değerlendirmeyi üreticilere bırakır. Yani, bir protein tozunun üreticilerin iddia ettiği şeyi içerip içermediğini bilmenin bir yolu yoktur.

  • Uzun vadeli etkilerini bilmiyoruz. Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Takviyelerden yüksek protein alımının olası yan etkileri hakkında sınırlı veri var” diyor.

  • Sindirim sıkıntısına neden olabilir. Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Süt alerjisi olan veya laktozu (süt şekeri) sindirmekte zorluk çeken kişiler, süt bazlı bir protein tozu kullandıklarında mide-bağırsak rahatsızlığı yaşayabilirler” diye belirtiyor.

  • Eklenmiş şeker ve kalori açısından yüksek olabilir. Bazı protein tozlarında az, bazılarında ise çok fazla (ölçek başına 23 grama kadar) eklenmiş şeker bulunur. Bazı protein tozları bir bardak sütü 1.200 kaloriden fazla bir içeceğe dönüştürür.

  • Risk: kilo alımı ve kan şekerinde sağlıksız bir artış. Amerikan Kalp Derneği, kadınlar için günde 24 gram, erkekler içinse 36 gram eklenmiş şeker sınırını öneriyor.

Yeni Bir Risk Ortaya Çıktı!

Bu yılın başlarında, kar amacı gütmeyen bir çalışma grubu, protein tozlarındaki toksinler hakkında bir rapor yayınladı. Araştırmacılar 134 ürünü 130 tür toksin açısından taradılar ve birçok protein tozunun ağır metaller (kurşun, arsenik, kadmiyum ve cıva), bisfenol-A (plastik yapmak için kullanılan BPA), pestisitler veya kanser ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılı diğer kirleticiler içerdiğini buldular. Bazı toksinler önemli miktarlarda mevcuttu. Örneğin, bir protein tozu, izin verilen BPA sınırının 25 katını içeriyordu.

Ne Yapmalısınız?

Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, belirli durumlarda kimyasal içermeyen protein tozlarının faydalı olabileceğini söylüyor; ancak yalnızca tıbbi gözetim altında. Bu tür durumlar şunları içerebilir;

  • Yeme güçlüğü veya iştahsızlık (kanser tedavisi veya yaşlılıktan kaynaklanan güçsüzlük sonucu)
  • Cerrahi kesi veya iyi iyileşmeyen basınç yarası (vücudunuzun hücreleri onarmak ve yenilerini yapmak için proteine ​​ihtiyacı vardır)
  • İyileşmeniz için ek kalori ve protein gerektiren ciddi bir durum (yanıklar gibi).

Aksi takdirde, proteini tam gıdalardan alın: kuruyemişler, tohumlar, az yağlı süt ürünleri (yoğurt, süt, peynir), baklagiller (fasulye, mercimek), balık, kümes hayvanları, yumurta ve yağsız et.

Toza yönelmeden protein almanın birçok yolu olduğunu göreceksiniz.

Ant Tanı Laboratuvarı Medikal Direktörü

Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin